Jak vybrat svítilnu pro odlov noční cache?

08.02.2012 15:21

 Dlouho jsem přemýšlel nad zveřejněním tohoto článku, až teď se mi nějakým způsobem jej podařilo dát do finální podoby.

Protože halogenovým a xenonovým HID svítilnám už pomaličku zvoní hrana v tomto článku se budu věnovat pouze svílnám s LED technologií. LED (z anglického Light-Emitting Diode - dioda emitující světlo) je elektronická polovodičová součástka obsahující přechod P-N. Na rozdíl od klasických diod, LED vyzařuje viditelné světlo, infra případně UV v úzkém spektru barev a používá se v široké řadě aplikací.

Prvním velkým dilemem je pro nás výběr zda-li chceme svítilnu do ruky, nebo čelovku. Svítilna do ruky se výborně hodí na svícení do dálky, tedy na rozsvícení vzdálenějších odrazek je ideální. Zase na druhou stranu pořád jí držet v ruce a svítit si s ní v noci pod nohy není úplně to ořechové. Proto doporučuji pro pohodový odlov noční cache v náročnějším terénu zvolit kombinaci čelovky pro svícení na blízko, resp. pod nohy a silnější svítilnu do ruky na dohledaní vzdálenějších odrazek. 

 

Při výběru čelovky či svítilny do ruky se doporučuji řídit těmito parametry:

Světelný výstup (lumeny) - tedy to, kolik světla svítilna celkem vyzáří. Čím více, tím více světla, ale také tepla a kratší životnost baterie. Udává se v lumenech.

- pro ruční svítilnu bych doporučil hodnotu světelného toku 600 lumen a výše. Pro čelovku doporučuji zvolit hodnotu 200 - 600 lumen.

Velikost a hmotnost - určuje, zda baterku můžete nosit v kapse, na opasku nebo ji musíte nechávat v batohu či automobilu. Menší svítilnu můžete mít pořád při sobě, větší nabídne větší světelný výstup, ale nebude se vám chtít ji všude tahat.

- doporučuji koupit svítilnu spolu s pouzdrem na opasek, tak jí máte vždycky krásně po ruce.

Baterie aneb použité napájení - v Česku jsou preferované “AA” - tedy tužkové baterie, protože na ně mají lidé běžně nabíječky. Lepší parametry poskytují svítilny s na jednorázové CR123A baterie a nabíjecí 18650 li-ion baterie. Nabízejí nejlepší poměr kapacita/váha/rozměry. A pozor: pro moderní LED svítilny budete potřebovat kvalitní baterie, protože aby svítilna pořádně svítila, je potřeba ji také pořádně napájet. Větší svítilny používají více baterií, takže nabídnou delší dobu svícení a někdy i světelný výstup.

- určitě doporučuji svítilny na akumulátory 18650, ale je to každého volba. Tyto akumulátory mají větší výdrž než AA akumulátory, zato jejich rozměry jsou větší. Svítilny s těmito akumulátory jsou převážně rozměrnější.

Materiál pouzdra - pořádná LED svítilna také hřeje. Proto se pouzdra dělají z duralu: je lehký, pevný a teplo vodivý. Svítilně nevadí, když s ní fláknete a nepřehřívá se.

 

Kde nejlépe svítilnu koupit:
Na těchto českých shopech se dají koupit značkové svítilny vysoké kvality:
 
Na těchto zahraničních (převážně čína) se dají koupit svítilny za dobré peníze. Je dobré před koupí prohledat forum.fotonmag.cz a ujistit se že právě tato svítilna je dobrá.
 
 
 

 

 

 

—————

Zpět